Veliko otrok se danes sooča z krivimi zobmi in to je zelo pomembno da se popravi, dokler še zobje rastejo, saj je bolj enostavno in hitreje, kot pa pri odraslih ljudeh. Veliko otrok se seveda boji tako zobozdravnika kot tudi ortodonta. Hvala bogu je večino ortodontov zelo prijaznih in z pacienti delajo počasi in učinkovito. Ortodont si za vsakega pacienta vzame čas, mu situacijo razloži in pove kaj mora početi pacient doma. Ko pride do otrok, so seveda prisotni starši in skupaj poskusijo otroku razložiti kaj mora početi in da mora ti jemati resno.

Ortodont lahko pomaga otroku priti do ravnih zob

Ortodont je tam zato da pomaga in da poskusi zadevo rešiti v čim krajšem možnem času. Je pa seveda tudi pomembno, da si vzame čas, pregleda zobe, naredi odtis zob in pove, katere vse možnosti ima pacient. Ko se pacient odloči to seveda ortodont tudi naredi. Ko nekdo enkrat dobi aparat za zobe, mora malo bolj pogosto hoditi k ortodontu in ravno zato mora ortodont poskrbeti za to da se ohrani nek pozitivni odnos, zato, da se pacient z veseljem vrne, če tudi ga je strah.

To je tudi zelo pomembno pri otrocih. Z njimi je potrebno ravnati precej bolj nežno in se z njimi malce pohecati, saj so ravno otroci tisti, ki so zelo pogosto tako pri zobozdravnikih kot tudi na obisku pri ortodontu. Ortodont se seveda tega zaveda in dela po svojih najboljših močeh. Staršem vse lepo razloži in poskrbi, da so navodila jasna, če ne se seveda ponudi, da ga lahko starši pokličejo, če ga potrebujejo.

Veliko staršev imajo pozitivne izkušnje z ortodonti, otroci pa tudi, čeprav jih je velikokrat strah. Veselijo se ravnih zob in komaj čakajo da se lahko seveda pohvalijo, starši pa komaj čakajo, da se lahko pohvalijo, kako priden otroke imajo in da so res pridni, ko gredo k ortodontu.