Zadnje čase imam težave s spanjem. Ker nerada posegam po uspavalih in drugih oblikah zdravil, sem se odločila, da poiščem naravno obliko uspavala. Na spletu sem zasledila, da so dateljni odlični v kolikor imamo težave s spanjem. Namreč dateljni vsebujejo določeno aminokislino, katero lahko pridobimo samo iz hrane. V telesu se najprej pretvori v seratonin, nato pa v melatonin, ki je bistven za spanje.

Zdelo se mi je zanimivo in odločila sem se, da poskusim, saj nisem imela ničesa za zgubiti. Poleg tega, da pripomorejo k boljšemu spanju, dateljni vsebujejo tudi vitamin B5, ki je tako kot vsi vitamini B ključnega pomena za naše zdravje. Izvedela sem da, so dateljni prava zakladnica zdravja in odločila sem se, da jih vključim v svojo prehrano.

Najdla sem številne recepte v katerih so vključeni dateljni, tako v slane kot sladke jedi. Odlično pašejo k mesu, tako da sem jih poskusila v nekaterih mesnih jedeh. Zjutraj pa sem jih dodala v moj sadni smuti, tako, da sem ga še dodatno obogatila s pomembnimi vitamini.

Da bi videla, ali pomagajo mojemu (ne)spancu, sem jih nekaj pojedla pred spanjem, tako kot so svetovali. Naj dodam, da sem tudi:

• prenehala s pitjem kave
  • več sem se gibala
  • meditirala

Mislim, da je kombinacija vsega pripomogla, da sem končno po nekaj tedni začela spati. Ne morem reči, da so samo dateljni povzročili boljši spanec, a so definitivno pripomogli. Kakorkoli, vesela sem bila, da sem končno po nekaj mesecih lahko prespala celo noč.

Definitivno bodo dateljni ostali del moje rutine, saj sem se počutila veliko bolje po tem, ko sem jih začela jesti. Ko mi je zmanjkalo energije, sem namesto skodelice kave pojedla nekaj dateljnov in tako dobila zagon. Predlagala sem jih tudi sodelavcem, saj so večkrat potarnali po pomanjkanju energije in iskali rešitev.